Monday, 13 February 2012

2012

Lama giler x update blog.........hari ni dah 14 feb 2012. tahun baru......

Kakak dah masuk darjah 5, Harith dah darjah 1, aku menjadi sibuk bila anak2 dah start sekolah.......maka bermulalah harian ku yang amat sibuk di dapur......

aku bangun seawal 5 pagi (kadang2 ada gak terlajak) terus menuju ke dapur untuk menyediakan sarapan dan lauk untuk makan tengahari......masa di awal2 tu aku rasa macam susah juga lah....tp Alhamdulillah....lama kelamaan aku dah terbiasa dengan keadaan ini dan menjadi mudah dan seronok melakukannya.......:)

aku sebagai ibu rasa puas hati bila anak2, suami dan aku sendiri dapat membawa bekal hasil air tangan ku......walau pun penat, tapi hati rasa puas.....

sekarang....Afina dah nak masuk 10 bulan....dia dah pandai berjalan dan mcm2 keletah yang keluar yang menambahkan keceriaan kami sekeluarga....

Syukur Alhamdulillah dengan kurniaan yang Allah bagi ni....semoga bertambah keberkatan dalam hidup kami.....aminnnnnnn

Monday, 21 November 2011

Hmmmmm........

Salam.....

Lamanya aku tak update blog ni....sbnrya terlalu byk yang aku nak story kat blog ni berkenaan dengan apa yang dah berlaku sejak kebelakangan ni.....tp tak tertulis....adakan disebabkan kebizian yang melampau...????kemalasan yang melampau...????takder mood yang melampau...???ntahlah aku pun x tau yang mana.....:P

inilah agknya perasaan bila aku baca blog orang lain kata dah bersawang blog memasing.....lately ni byk benda yang berlaku dlm kehidupan aku.....yang disangka dan tak disangka.....semuanya berlaku dengan pantas......

sesungguhnya mmg benarlah MASA mmg tak MENUNGGU kita......jadi haruslah kita mengejar MASA dengan penuh manfaat......

aku harap aku akan dapat mengejar MASA untuk aku menulis dalam blog aku ni.....ehhehehe

Sunday, 2 October 2011

Best.....Best....Best.....

Hari Ahad (2/10/2011) adalah hari Best....sbbnya.....tengahari tak yah masak....ada undangan makan tengahari dari member tempat kerja sempena ibunya yg mahu pergi mengerjakan haji.......Best.....Best....best.....

Dah selesai mengenyangkan perut kat majlis tu....kami 4 beranak pun gerak ke bandar....ke kuantan parade....anak aku yang sulung tak mo ikut sbb kepenatan setelah 3 hari berkhemah di sekolah nyer......
My hubby nak belikan aku something yng Best....tp bukan Myvi Lagi Best yer....heheheh....sbb dah ada Myvi Orange kesayangan kami satu family......:)

My hubby belikan aku ini dia.......tadaaaaaaaa.........
SAMSENG SAMSUNG CORBY II

Dah lama aku mmg nak beli hp....sbb hp aku asik buat hal jer....alasan nak hp baru.....aku tak kesah pun nak hp apa2 pun....tp my hubby cadangkan aku beli jenis ni...sbb boleh WiFi dan nampak Best jer.....aku pun ok jer .....dan yang Best nyer ialah asal2 tu aku nak top up skit duit aku nak beli hp ni.....tp my hubby sponsor seme belikan untuk aku....Best...Best...Best.......

Ada 3 kaler untuk edisi ni...White, Pink & Yellow......aku sbnrnya nak beli kaler Pink....tp dah habis stock....so...aku pilih Yellow kaler....ala2 bumblebee gitu.....ok jer lahhhh.......

and the Best part about this hp ialah....duit yg dia belikan ni adalah hasil dari ambil gambo wedding job.....so sweet kan...:) dan yang akuu tak akan lupa lagi dan Best nyer ttg beli hp ni ialah....bayo hp ni guna duit singgit2 sbyk RM200 dan campur duit RM10 dan RM5.....jenuh gak r tokey tu mengira kat kedai tuh....kawan dia siap senyum sinis lagi kat kita orang sbb kuarkan duit singgit2....tp jgn salah sangka lak.....itu bukan duit raya anak2 yer...tp ialah customer hubby aku tu bayo duit wedding job tu guna duit singgit2....korang byg kan.....aku rasa sah2 ni duit salam kokot majlis kawin ni.....kot ye pun g lah tuko duit dulu kan....rasanya kalau aku tak gamak nak g bayo guna duit singgit2.....walaupun mmg duit jugak....tp dari segi adap sopan tu mcm ada kureng lah skit.....

Sekarang ni masih lagi dalam nak serasi kan ngan hp baru.....pasal touch screen...susah skit rasanya baru2 ni....sbb guna ibu jari....maklum ler besar skit ibu jari ni....aku nak tekan lain tertekan lain....Harith dah mula suka hp baru aku ni....pagi g sekolah tadi dia lah yang sibuk tgk2 hp aku.....rasa2nya dia dulu explore hp aku ni....insyaAllah...i will try my best untuk cekap kan diri guna hp baru ni......so..kengkawan rajin2 lah htr msg kat aku.....eheheheheh

P/S: to my hubby.....Tq so much for the hp and i love u so much....tak beli hp pun sayang jgk.....tp sbb dah beli bertambah2 lah sayang....ehhehehe
(tak tau lah bila dia leh baca blog ni, sbb setakat yang aku tulis ni dia tak tahu lagi aku dah ada blog .....segan nak bagi tau...biolah dia tahu sdr....:)

Tuesday, 27 September 2011

Yang terSurat & terSirat.....

Masa sekolah dulu dlm mata pelajaran Bahasa Melayu adalah aku belajar psl terSurat & terSirat....
terSurat ialah apa yang kita nampak di luaran, realiti dan yang berlaku di depan mata kita. tapi kita selalu lupa yang terSirat itu yang membawa byk makna dan perubahan.

Rupa2nya bukan setakat untuk matapelajaran Bahsa Melayu....tp terlalu besar impak yang terSurat & terSirat dalam kamus kehidupan kita ini.....Kita selalu nampak dan percaya mengikut kata hati kita tanpa berfikir dahulu apa yg kita nampak itu adakah perkara yang sebenarnya @ sebaliknya.....Lebih2 lagi dalam perkara2 yang melibatkan orang berfikir negatif tentang orang lain.....

Aku rasa kita semua ni mesti pernah mengalami situasi mcm ni kan.....kita akan rasa cepat nak marah dan berfikiran negatif apabila kita melihat hanya yang terSurat....emosi medahului akal dan fikiran membuatkan kita bertindak di luar kawalan kita.....tetapi bila akal fikiran dapat mengawal emosi dan kita cari yang terSirat itu....barulah kita tahu perkara yg kita fikirkan itu tidak betul dan tidak tepat sama sekali....

Oleh itu, peringatan untuk diri aku, supaya mengaplikasikan yang terSurat & terSirat dalam kehidupan aku.....untuk mencari sebuah ketenangan dan kebahagiaan dalam hidup .....

Thursday, 22 September 2011

Pagi ni aku kena drive sdr ke tpt keje....sbb my hubby kena kerja kat bandar....lagipun my parents nak balik dari KL ke ktn harini....so aku kena ambil diaorang kat terminal....itu adalah sbb ngapa aku bawa keta hari ni....

sbb my hubby kena keje kat bandar...so dia pg dulu lah....and aku perlu hantar anak aku ke tadika.....dalam kereta....aku seronok layan lagu2 kat hot fm......

setibanya aku di traffic light nak masuk simpang uia.....aku terpandang ke sebelah..."YA ALLAH!!!.....aku lupa nak hantar anak aku ke tadika..." abang pun terpinga2 jer pandang aku....

tp sbnrnya dia suka nak ikut aku masuk opis....ehehehe.....
itulah kita ni kadang2 sbg manusia...mmg tak lari dari masalah LUPA......

hehehhehe

Wednesday, 21 September 2011

Akhirnya....satu Permulaan

Salam......

Mesti tertanya2 kan pasal tajuk entri ni......akhirnya....t satu permulaan......

Ini sebenarnya merujuk kepada blog yang aku buat ni.....actually aku dah create satu blog aku sdr dulu dgn bantuan my hubby....tp sbb sekali tu jer yang buka....pas tu dibiarkan bersawang....aku tak igt dah passwordnyer....

Aku suka baca blog orang dan mmg teringin sgt nak wat blog sdr.....aku seronok baca diari kehidupan orang...suka duka seme tu kadang2sedikit sbyk mengajar aku ttg sebuah kehidupan....

dan Akhirnya.....aku berjaya juga buat blog sendri...dan satu Permulaan untuk aku memblog kan diri aku ni....harap2 aku berjaya untuk merajinkan diri aku untuk tulis blog ni.....

aku ni bukan pakar IT sngat....so...kalau nak wt yg pelik2 skit kat blog ni.....mmg tak baper nak jadi ler..

oklah....adios dulu....